NİĞDE TARİHİ YERLERİ


600 Bin yıllık tarihi geçmişin izlerine tanıklık eden NİĞDE günümüzden itibaren 10 Bin yıllık kesintisiz bir yerleşim Tyana Su Kemerlerimerkezidir. Anadolu Selçuklu dönemi öncesine kadar kent merkezi olarak Tyana (Kemerhisar) kullanılmıştır.  

Anadolu Selçukluları ile birlikte yeni kent merkezi bu günkü Niğde olmuştur. Roma Havuzu

Niğde’de  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan süreçten günümüze birçok tarihi eser ulaşmıştır. Roma dönemi eserleri arasında Roma Havuzu ve Tyana (Kemerhisar) su kemerleri, Bizans döneminden günümüze ulaşan Gümüşler ören yeri, Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Alaaddin Camii, Sungurbey Camii, Akmedrese, Hüdavent Hatun Türbesi, Yerhan, Sıraçakıl Han, Sarı Han ve esas şeklini Anadolu Selçukluları döneminden alan Niğde Kalesi ve 19. yüzyılda inşaa edilen saat kulesi ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan Ulukışla Sadrazam Mehmet Paşa Kervansarayı en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. ÇİFTEHAN KAPLICALARI DA TARİHİ YERLER ARASINDADIR.

Gümüşler Manastırı Alaaddin Camii

Sungurbey Camii Akmedrese
Hüdavent Hatun Türbesi Sıraçakıl Han

Sarı Han  Yerhan

Niğde Kalesi

Sadrazam Mehmet Paşa Kervansarayı

Niğde’de 19. yüzyıla ait günümüze ulaşan birçok kilise vardır. Bunlar arasında Küçükköy Kilisesi, Kumluca Kilisesi, Konaklı Kilisesi, en büyük kiliseler arasında yer almaktadır.

Sungurbey Mahallesinde bir kilise      Küçükköy Kilisesi

Yeşilburç Kilisesi (Camii)   Hamamlı Kilisesi

Yine 1574 yılına tarihlenen Niğde Merkez ve Bor ilçesinde Sokullu Mehmet Paşa bedestenleri mevcuttur.

Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni

Bor Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni

HAMAMLARNiğde’de günümüze Çarşı Hamam’ı (XVII. Yüzyıl) ve Murat Paşa Hamam’ı (XVII. Yüzyılın ortaları) gelmiştir. Türk hamam mimarisinin genel özelliklerini taşıyan bu yapılar; soyun­malık, ılıklık, sıcaklık ve halvetleri ile sıcak su deposundan müteşekkildir. Hamamların soyunmalık bölümleri orijinal özelliklerini yitirmekle birlikte, diğer kısımlar asli durum­larını korumuşlardır. Ayrıca Çarşı Hamam’ın­da sıcak su deposu önceden soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri ile aynı eksen üzerinde yer alırken, sonradan yıkılarak sı­caklığın yan tarafına yerleştirilmiştir. Murat Paşa Hamam’ında ise, sıcak su deposu, arsa durumundan dolayı sıcaklığın yan tarafına yapılmıştır. Niğde Çarşı Hamamı’nın sıcaklık bölümü; merkezi bir mekân etrafında aksi­yal olarak düzenlenmiş, eyvanlar ve köşe halvetlerinden meydana gelir. Murat Paşa Hamamı ise; sıcaklık kısmı, kare bir sıcaklık etrafında sıralanan halvetli hamamlar guru­buna girmektedir.Bor Eski HamamPaşa Hamamı

Yorum bırakın